KISBÖJTI IDŐSZAK

2019-11-25 11:36:40

KISBÖJTI  IDŐSZAK

Régebbi időkben Márton-nap után böjti időszak kezdődött. Ez november 12-től december 21-ig, az egyház életében leginkább november 15-től december 24-ig tartott. Ezt az időszakot „kisböjtnek” nevezték. Szerdán és pénteken teljes hús-, hal-, olaj-, tojás-, tejtilalom volt, de a többi napokon is szigorú böjtöt kellett tartani.

Ez a böjt felkészülés a karácsonyi ünnepre, Jézus születésére a vallás szerint. Ősmagyar elődeink pedig a Téli Napfordulón Fényünnepet tartottak. Hatalmas tüzeket raktak, melyeket reggelig tápláltak, őriztek, a Fény megszületéséig. Közben kerecsen sólymokat eregettek.

Mi is tarthatunk böjtöt, hiszen a böjt elsősorban nem áldozathozatal, hanem testi-lelki-szellemi megújulás.

1. Étel- és italböjt testi szinten

Itt elsősorban célszerű vegetáriánus vagy vegán ételekre gondolni és valóban elsősorban növényi táplálkozást folytatni, nagyon sok (idényjellegű) zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani. Lemondhatunk akár csak egy dologról is: a húsról, a tejtermékekről, a cukorról, a süteményekről, a csokiról (forró csokiról), az üdítőitalokról, az alkoholtermékekről. Kinek-kinek választása szerint.

2. Digitális böjt lelki szinten

A mai világban már egyre nehezebben tudjuk nélkülözni a számítógépünket, laptopunkat, telefonunkat.  Egy meghatározott időszakra mégis eltűnhetünk a virtuális világból. Korlátozhatjuk az internetezésünket, a facebookon, instán, twitteren töltött időnket. Például mondhatjuk, hogy minden nap csak reggel, délben és este 1-1 órát használjuk ezeket. Blokkolhatjuk az időrabló alkalmazásokat és oldalakat.  

3. Médiaböjt szellemi szinten

Az elkövetkező 4 hétben tartózkodunk a tévénézéstől, a rádióhallgatásról. De elsősorban a legfontosabb, hogy kerüljük a hírműsorokat, a reklámokat, a negatív szenzációkat.

 

S hogyan töltődhetünk fel ebben a kisböjti időszakban?

4. Testi feltöltődés böjt alatt

Az autóval való közlekedés helyett válasszunk tömegközlekedést elsősorban. Ha tehetjük, a tömegközlekedés helyett is szebb és előnyösebb lehet a séta. Sétálva le tudunk lassulni egy kicsit, észre tudunk venni apró dolgokat is, jobban meg tudjuk csodálni az adventi fényeket is. Kicsit kiszakadni a vásárlási lázból, s inkább a téli természethez csatlakozni. Érdemes futni, de legalább valamilyen fizikai mozgást végezni, jógázni (az lelkileg és szellemileg is tölt) hetente egyszer szaunázni is, vagy este egy forró fürdőt venni.

5. Lelki feltöltődés böjt alatt

A Karácsonyban talán a legfontosabb mindig a folyamatos készülődés. Aki vallásos, annak a  hajnali misék, lelkigyakorlatok csodálatosak lehetnek. Áldásos és örömteli tevékenység lehet személyes ajándékok készítése is rokonainknak, barátainknak. Ugyanígy hangulatos lehet lelkileg egy családi mézeskalács-készítő délután, ahol mindenki segít az elkészítésben. Felhívhatjuk telefonon vagy meglátogathatjuk személyesen idős rokonainkat, régen látott barátainkat. Hallgathatunk egyedül vagy közösségben karácsonyi zenéket. Érdemes végezni minden héten meditációkat. Mondhatunk imákat magunkért, másokért, az egész világ gyógyulásáért, fejlődéséért. Részt vehetünk adománygyűjtéseken, jótékonysági akciókon, adományozhatunk. Ajándékozhatunk 1-1 napot karitatív tevékenységekre, segíthetünk kórházakban, idősotthonokban, gyermekotthonokban. Részt vehetünk érzékenyítő programokon.

6. Szellemi feltöltődés böjt alatt

Szellemileg fontos, hogy elsősorban tartsuk tisztán az elménket, gyakoroljunk csendet. Minél többet figyeljünk magunkra csendben, elmélyülve. Vegyük fel a kapcsolatot a Felsőbb Énünkkel és figyeljünk útmutatásaira, figyeljünk a megérzéseinkre, a szívünk hangjára. Elmélkedjünk a saját életünkön, Jézus életén és tanításain. Ezekre szánjunk legalább napi fél-1 órát. Olvassunk tanító jellegű könyveket. Ajánlom elmélkedésre elsősorban Rudolf Steiner munkáit. Például A Fény születése – A Karácsony szimbólumai vagy a Léleknaptár című műveit.

„A világ csak az alázat ezen hangulatában tükröződhet vissza a tiszta lélekben és találhat rá annak igyekezetére. Aztán csakis ebből a valósághű adventi hangulatból valósíthatja meg egyszer a karácsonyi „szellem megszületését a lélek ölében””  (Rudolf Steiner)


Áldásos készülődést Mindenkinek

Vágyi Ferenc Róbert

Hírlevél

E-mail:
Név: